divendres, 29 d’agost del 2008

Ava Gardner i Tossa de Mar

Publicat a "el Periódico", divendres, 29 d'agost de 2008, dins la sèrie "cent anys de la Costa Brava"



La platja on va recalar Ava Gardner
XAVIER FEBRÉS

foto: Xavier Miserachs

L'immaculat guàrdia urbà fotografiat per Xavier Miserachs el 1965 a la platja de Tossa de Mar començava a projectar una mirada condescendent. La localitat havia estat, 15 anys abans, l'escenari de l'esdeveniment més ressonant pel que fa a canvi de costums. A aquesta platja hi va arribar des dels EUA, el 20 d'abril de 1950, l'"animal més bonic del món" en el gloriós apogeu dels seus 28 anys i el tecnicolor dels seus ulls verds, per rodar amb actors americans la primera pel.lí- cula a Espanya d'un director de Hollywood, anar-se'n al llit amb un spanish bullfighter anomenat Mario Cabré i provocar el viatge llampec al rescat del gelós nòvio Frank Sinatra.

Cap altre rodatge cinematogràfic a la Costa Brava ni esdeveniment mundà relacionat amb la colònia anglosaxona ha aconseguit el mateix ressò llegendari. En realitat, el director Albert Lewis havia enviat els seus especialistes en localitzacions a altres punts del Medi-terrani per trobar l'àmplia platja verge amb vestigis arqueològics que desitjava per a la seva pel.lícula Pandora y el holandés errante, basada en el mite del mateix nom. Va ser l'industrial i mecenes Alberto Puig Palau, ben relacionat internacionalment, qui el va convèncer per elegir la Costa Brava, on ell mateix acabava de comprar la finca Mas Juny (a Palamós, que havia pertangut al cèlebre pintor José M. Sert).

El centre de la trama es vadesenvolupar efectivament a Tossa de Mar, amb altres seqüències a s'Agaró i Girona. El pressupost del rodatge va arribar el 1950 a un milió i mig de dòlars, fet que va donar per a moltes i recordades experiències. Mario Cabré va mantenir fins al final dels seus dies l'impacte d'aquella única nit al llit amb Ava Gardner. Molt menys l'actriu, tot i que a partir del 1954 es va establir durant 15 anys a Madrid i va passar moltes nits més amb un altre spanish bullfighter anomenat Luis Miguel Dominguín. Molt de tant en tant va tornar a la Costa Brava per visitar Puig Palau o el seu amic novel.lista Robert Ruark, resident a Palamós i originari de Carolina del Nord, com ella.

a la foto Ava i Frank Sinatra (affaire a Tossa)
extreta del següent bloc