dimarts, 7 de juliol de 2009

La cultura de l'hospitalitat de Fernando Sabater


us deixo uns fragments d'un article que va publicar ja fa molts i molts anys, crec que el 1998, a EL PAÍS Semanal Fernando Sabater titulat "La cultura de la hospitalidad"... que vagi de gust (m'he permés la llicència de traduir-ho al català):


"De vegades sol dir-se que totes les cultures són igualment vàlides i que no hi ha unes millores que altres. Crec que no és veritat. Una cultura és tan millor quant més capaç d'assumir llengües, tradicions i respostes diferents als innumerables problemes de la vida en comunitat. La cultura que inclou és superior en civilització a la que exclou; la cultura que resepcte i comprèn em sembla més elevada que la que viola, mutila i sent hostilitat davant allò diferent; la cultura en la que conviuen formes plurals d'estimar, resar, raonar o cantar té una primacia sobre la que s'atrinxera en allò unànim i confon l'armonia amb l'uniformitat.

Cada cultura és en potència totes les cultures perquè brolla d'una humanitat comú que s'expressa de mil maneres, però que comparteix sempre l'essencial. I, per tant, la cultura més humana és la més hospitalària amb la diversitats dels homes i les dones, que són semblants en les seves necessitats i han de ser iguals en els seus drets de ciutadania per a què articulin les seves vides en una polifonia enriquidora, sugestiva. La cultura que converteix l'hospitalitat per a tots i obté la seva força col·lectiva de l'armonització d'allò divers és millor que la tribu tancada en un model únic dictat per la supèrvia d'uns pocs"