Aprendre a conviure per Mustapha Cherif
Aprendre a conviure és el títol de la lliçó inaugural del curs 2006-2007 de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) que va donar el Sr. Mustapha Cherif (podeu accedir al document clicant sobre el següent enllaç: www.uoc.edu/uocpapers/3/dt/cat/cherif.pdf ).
Mustapha Cherif és filòsof i professor de la Universitat d’Alger, és un pensador algerià de cultura universal i el defineixen com una figura capdavantera de la nova generació d’intel·lectuals que es preocupen per contribuir a la convivència i unir autenticitat i progrés. Per a més informació, visiteu la seva plana: http://www.mustaphacherif.com/
És realment difícil fer una síntesi del document així us recomano la seva lectura íntegra, si sou dels què us agrada llegir.
D’altra banda, indicar que el document persegueix descriure les tres grans factures que com civilització estem pagant amb la globalització:
DESESPIRITUALITAT: perdem esperitualitat i valors (ho argumenta tant des d’una vessant ètica com religiosa)
DESPOLITITZACIÓ: la distància entre política i societat cada vegada és més gran
DESRAÓ: no pensem i menys encara aprenem a pensar diferent, no estem construint interculturalitat i cada vegada batega més fluix el cor del saber i l’estudi de les ciències humanes i socials.
Voldria compartir una selecció de fragments extrets del text:
§ les persones i els pobles sensibles, reflexius i raonables no poden cedir davant la deriva i desordre mundial, ja què el que està en joc és ni més ni menys que el futur del món.
§ la veritat no rau en un poble o en un altre, sinó en la relació que s’estableix entre ells.
§ cal ser modests i humils i no imaginar-nos que som els únics que tenim les claus del progrés.
§ es planteja la qüestió de reprendre una reflexió sobre el sentit de la vida, oberta, coherent i justa, recerca alhora lliure i respectuosa del dret a la diferència.
§ hi ha qui , per por a la desraó, s’estimen més confiar només en la fe i d’altres, per por de l’obscurantisme i el fanatisme, refusen el punt de vista de la fe i només confien en la raó. En aquests temps de desorientació, ens cal tornar al diàleg, al debat i al respecte a la diferència.
§ el món dominant és el del mercat, i no pas el dels valors humans, culturals o esperituals.
Per acabar la recepta de Mustapha Cherif:
persones humilment aferrades a la reflexió, a la raó raonable, ciutadans del món, ens hem de negar a admetre que ha arribat l’hora del silenci
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada